luni, 22 octombrie 2012

Statiunea balneoclimaterica Slanic Moldova

Statiuni balneoclimaterice - Slanic Modova

Statiunea Slanic-Moldova este situata in judetul  Bacau, pe valea raului Slanic  (afluent al Trotusului), la poalele Muntilor Nemira (Carpatii Orientali), la altitudinea de 530 m, intr-o depresiune inconjurata de paduri de foioase si conifere, la 84 km sud-vest de orasul Bacau si 18 km de Targu Ocna.

Statiunea balneoclimaterica Slanic Moldova are sezon permanent, cu clima intramontana temperata, cu aer curat, lipsit de agenti alergogeni, bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi. Temperatura medie anuala este de 7,4°C.Statiunea Slanic Moldova este renumita pentru izvoarele sale cu ape carbonate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, hipotone si oligominerale, izvoare descoperite inca din anul 1801. In anul 1852 s-au efectuat primele examene chimice, iar in anul 1877 au aparut primele instalatii balneare.
 De-a lungul timpului, calitatea apelor minerale de aici a fost confirmata prin numeroase premii si  medalii obtinute la expozitiile internationale, specialistii comparandu-le cu cele de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc.
Botezata "Perla Moldovei", statiunea Slanic Moldova asigura tratament pentru pacientii cu tulburari digestive, boli hepatobiliare, boli metabolice si nutritionale, boli renale. Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor reumatismale, cardiovasculare si respiratorii,  endocrine si ginecologice.
In Slanic Moldova exista o baza moderna de tratament unde se pot face bai calde cu ape minerale, existand instalatii pentru terapie respiratorie, electroterapie si hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalatii pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice si pentru gimnastica medicala.
La Slanic-Moldova sub supravegherea personalului medical atestat si calificat in diverse proceduri de balneologie se trateaza cu bune rezultate: afectiuni ale aparatului digestiv si a glandelor anexe, afectiuni hepato-biliare, afectiuni ale cailor respiratorii, afectiuni metabolice si de nutritie, afectiuni reumatismale, cardio-vasculare, boli profesionale, nevroze astenice, etc. Cele mai apreciate ape minerale folosite in cura balneara sunt izvoarele nr.1, 6 si 8 situate chiar in apropierea mofetei pe drumul care face legatura cu Cascada si Pastravaria.
Mofeta din statiune reprezinta o alta procedura balneo. Tratandu-se cu succes: colesterolul crescut la fumatori, procedura fiind indicata si persoanele care lucreaza in mediul rece, celor cu risc cardiovascular, arterite reumatismale, sindrom postrombatic, etc.
Statiunea Slanic Moldova dispune de un cochet parc in care simfonia pasarilor acompaniate de susurul apei si multitudinea culorilor pastelate, aranjate cu migala, fac din parc o adevarata oaza de verdeata si culoare menite a destinde turistul, clipe in sir. In parcul statiunii, persoanele dornice de miscare in are liber pot practica diverse sporturi pe terenurile special amenajate. Turistii veniti la tratament sau la odihna au posibilitatea de a se reculege in mica bisericuta existenta in parc. Cei dornici de spectacole au la dispozitie Cazinoul, emblema ahitectonica a statiunii, gazda a numeroase manifestari cultural-artistice.

Atractii turistice in Slanic Moldova si imprejurimi

In vecinatatea statiunii se afla  "Izvorul 300 de scari", accesibil pe un drum care urca prin padure, format din 300 de trepte din piatra. Apa izvorului este rece, oligo-metalica si este recomandata in cura de diureza. O alta atractie o reprezinta Cascada Slanic - aflata la altitudinea de 599 m.
La aproximativ 1 Km de Slanic se afla cunoscuta pastravarie in care se servesc preparate din pastrav, dupa retete unicat. Pentru cei dornici  de plimbari imprejurimile Slanicului sunt o oferta tentanta: potecile muntilor Cerbu, Pufu, asteptandu-si turistii pentru a le impartasi din frumusetile sale; Barajul si Lacul Poiana Uzului. Din statiune se organizeaza plecari cu curse regulate catre Salina de la Targu Ocna - procedura recomandata de persoana este de 4-5 ore/costa 23 lei.
Se pot organiza si  excursii pe trasee mai lungi: la  Manastirea Stefan cel Mare, Targu Ocna, Onesti, Moinesti, Bacau, Manastirea Magura, Casa memoriala George Enescu/Conacul de la Tescani, Biserica de la Borzesti, Manastirea Bogdana, Lacul Rosu, Cheile Bicazului, etc. Acces cu trenul pina la gara Salina (H. Saline) -Targu Ocna si de aici cu autobuze pana in statiune, care au intre ele freceventa de 60-90 min. Drumul pana in statiune este de 18 Km, este un exemplu de artera moderna specifica unei urbe care tinde sa devina europeana.
In apropiere de Slanic Moldova, pe valea Trotusului, in orasul Targu Ocna se afla mina de sare Salina.
In paralel cu activitatea de exploatare si preparare a sarii, se desfasoara servicii de turism.
Baza moderna de tratament si agrement din mina Salina, amplasata la 240 m adancime, ofera conditii optime pentru relaxare, miscare, tratarea afectiunilor respiratorii, reculegere in lacasul sfant al bisericii ortodoxe "Sf. Varvara" dar se poate vizita si punctul turistic, ce cuprinde : "Muzeul sarii", terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de camp, tenis de masa), spatii de joaca pentru copiii (dotate cu leagane, tobogane, masinute electrice), lac cu apa sarata si cascada, bufet si terasa, magazin de suveniruri, cabinet medical si spatiu pentru gimnastica. In cadrul bazei de tratament se pot trata afectiuni respiratorii prin gimnastica si efort fizic usor.

Cum ajungem in Slanic Moldova?

- cu masina: de la Onesti sau Miercurea-Ciuc pana la Targu Ocna pe DN 12A; de la Bacau spre Brasov pe DN 11 pana la Onesti, apoi Targu Ocna - Slanic-Moldova pe DN 12B
- cu trenul: gara Salina ( Targu Ocna), pe linia Adjud - Ciceu, apoi cursa auto pana in statiune
- cu avionul: curse Tarom, Bucuresti - Bacau, apoi curse auto pana in statiune
Statiunea Slanic Moldova va deveni cea mai atractiva si moderna statiune balneoclimaterica din Romania, avand  un potential extraordinar de clima, dublata de alte conditii care influenteaza benefic psihicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu