duminică, 28 octombrie 2012

Pamukkale, castelul de bumbac al Turciei

Destinatii turistice Turcia - Pamukkale

Pamukkale, "castelul din bumbac" (in limba turca tot ce este alb este asemanat cu bumbacul), este una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Turcia, un loc unic, plin de mister si romantism, atragand an de an tot mai multi turisti.

Pamukkale este situat in regiunea Aegean, pe valea raului Menderes la aproximativ 18 km nord de orasul Denizli, pe drumul principal spre Aydin si beneficiaza de un climat foarte bland pe toata perioada anului.
Pamukkale este de fapt o formatiune de terase calcaroase supraetajate, în care apele termale au format bazine, cascade și chiar stalactite, creand un loc mirific unde turistii se pot relaxa si admira frumusetile create in stanca de "Mama Natura".
Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu si odata iesita la suprafață, carbonatul de calciu devine tot solid formand astfel superbe terase albe, incat dau impresia ca sunt din gheata.
Apa fierbinte își face croiește drum printre formatiunile de calcar, formand câteva bazine principale, care pe masura ce sunt sunt pline, apa se reversa în afara lor, formând alte bazine mai mici.
La izvoare, apa termala este extrem de fierbinte, insa pe măsură ce își croiesc drum către bazinele inferioare, temperatura apei scade până la 32-33 grade Celsius. Astfel, turiștii se pot bălăci in bazinele naturale din calcar aproximativ 6 luni pe an, indiferent de temperatura de afară.
Frumusețea ireala a teraselor de la Pamukkale se datoreaza  apei, calcarului și luminii soarelui. Apa cristalina și calcarul alb preiau  culoarea luminii solare, creand o simfonie de culori mai ales la răsărit și la asfințit, atunci când lumina soarelui are o multime de nuanțe si culori.
Deasupra formatiunilor calcaroase de la Pamukkale se afla ruinele cetatii Hierapolis care a facut parte din regatul Frigya. Cetatea este de dimensiuni impresionante, iar situl arheologic nu este pe deplin descoperit, efectuandu-se in continuare sapaturi. In cadrul sitului arheologic sunt foarte bine conservate Agora, Termele, Teatrul Roman, Nimpheum, Arcul de Triumf, Templul lui Apollon si bineinteles vestitul Necropolis.
Pentru amatori exista si posibilitatea de a face baie in apele termale din piscina Cleopatrei.

Cum ajung la Pamukkale

La Pamukkale se poate ajunge cu avionul pana in Denizli (circa 18 km distanta de Pamukkale).
Cu masina: Bucuresti (RO) - Giurgiu (RO) - Ruse (BG) - targoviste (BG) - Yambol (BG) - Edirne (TR) - Gelibolu (TR) - Chanakkale (TR) - Izmir (TR) - Denizli (TR) - cca 1.250 km - 21 de ore.
De asemenea turistii ce aleg sa petreaca un sejur pe riviera turceasca la Marea Egee (Kusadasi, Bodrum) pot ajunge la Pamukkale cu autobuzul sau cu masina inchiriata. Distanta intre Kusadasi si Pamukkale este de 180 km, iar dintre Bodrum si Pamukkale este de 270 km.
Pamukkale este o destinatie turistica frecventata tot mai mult de catre turisti, atat de cei ce petrec un sejur in statiunile de pe litoralul Marii Egee, dar si de cei care aleg Pamukkale drept destinatie de vacanta. Aici turistii pot găsi nenumărate oportunități de cazare, prețurile începand de la 30 euro/noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu