joi, 18 octombrie 2012

Insula Skopelos, paradisul verde al Greciei

Destinatii turistice Grecia - insula Skopelos

Insula Skopelos, cea mai mare din arhipelagul Sporade, este situata in vestul Marii Egee, cunoscuta drept "paradisul verde al Greciei" pentru abundenta vegetatiei, faimoasa  si pentru numarul de biserici, capele si manastiri pe care le detine – peste 120 in capitala  si alte 360 raspandite in intreaga insula.

Legendele locului spun ca insula Skopelos a fost intemeiata de unul dintre fiii lui zeului vinului Dionysos - Staphylos (strugure) si ai printesei Ariadna, insula fiind renumita in antichitate pentru podgoriile si vinurile sale.

Descoperirile arheologice atesta faptul ca insula Skopelos a fost locuita inca din epoca bronzului, cand era cunoscuta sub numele Peparethos. Cu timpul insula a fost colonizata de cretani, care au inceput cultivarea vitei-de-vie, ceea ce a dat nastere probabil legendei conform careia insula si-a luat numele de la zeul vinului.
De-a lungul istoriei, insula Skopelos a fost subordonata politic Atenei, apoi regatului lui Alexandru Macedon, Imperiului Roman, Imperiuluiui Bizantin  si Imperiul Otoman. Skopelos a devenit parte a Republicii Elene incepand cu anul 1830, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost ocupata pe rand de Italia (iunie 1941-septembrie 1943) si apoi de Germania nazista (septembrie 1943-octombrie 1944).
Insula Skopelos se descopera turistilor ce o viziteaza dept un paradis verde, o insula a culorilor, a padurilor verzi, unde cerul si marea creeaza o feerie cromatica: de la albastru intens la nuante de bleu si turcoaz. Traducerea din limba greaca pentru Skopelos este "Coasta stancoasa", insula cu o suprafata de aproximativ 85 km patrati avand o coasta de 67 de kilometri, in mare parte inaccesibila datorita  terenului stancos.
Atractiile insulei Skopelos sunt multe si variate: in primul rand capitala insulei - se numeste tot Skopelos sau "Chora" si are probabil cel mai frumos port din intreaga Grecie. Orasul Skopelos este construit sub forma unui amfiteatru in jurul unui port natural perfect semi-circular.
Turistii vor putea admira numeroasele biserici bizantine construite pe stancile care inconjoara si protejeaza orasul. Stradutele inguste, serpuiesc prin labirintul de cladiri vechi, cu arhitectura venetiana si ademenesc turistii cu taverne magazine de suveniruri, restaurante si cafenele.
Ca loc de distractie si promenada recomandam faleza, inchisa traficului seara si noaptea, aici organizandu-se petreceri, concerte, discoteci in aer liber, dansuri si festivaluri locale.
 Iesind din oras veti descoperi minunile naturale care fac din insula Skopelos o destinatie preferata de turisti.
Pe insula sunt putine plajele usor accesibile, majoritatea aflandu-se pe coasta de sud unde se ajunge cu autobuzul, masina sau pe jos, de-a lungul soselei principale din insula. Inchiriere unei barci este cea mai buna optiune pentru acei dintre dumneavoastra care sunteti in cautarea unei plaje mai izolate si linistite. Cele mai cunoscute plaje de pe insula Skopelos sunt: Staphylos, Velanio (plaja de nudisti), Agnondas, Limnonari, Panormos, Adrines, Milia,
Kastani, Elios, Hovolo, Armenopetra, Kalives, Glyfoneri, Glysteri, Perivoliou, Keramoto si Chondrogiorgos.
Cunoscuta drept „cea mai verde insula din Marea Egee”, Skopelos  ofera iubitorilor de natura sansa de a face drumetii sau mountain biking, explorari in locuri unde putini altii au mai ajuns inainte.
Din pacate, putine agentii de turism romanesti ofera sejururi in insula Skopelos, desi locuitorii sunt calzi si primitori, peisajele de o frumusete uimitoare iti taie respiratia, plajele sunt curate si cu nisip fin, iar bucataria greceasca este desavarsita.
Insula Skopelos, ca de altfel toate insulele din arhipelagul Sporade, isi asteapta turistii sa ii descopere farmecul si frumusetea, reprezentand o farama din paradisul grecesc unde puteti petrece o vacanta reusita alaturi de familie sau de prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu