miercuri, 17 octombrie 2012

Destinatii turistice in Turcia: Ayvalik

Destinatii turistice litoral Turcia - Ayvalik


Ayvalik este o destinatie de vacanta in Turcia  ce face parte din salba de statiuni de la Marea Egee, situata in provincia Balikesir, la aproximativ 180 km de Chanakkale, 50 km sud-vest de Edremit si la doar cativa kilometri de stramtoarea Dardanele.

Ayvalik este o destinatie turistica recomandata  celor ce doresc sa petreaca o vacanta intr-un loc liniştit, înconjurat de păduri de pini şi măslini, cu plaje cu nisip fin marginite de tufe de leandru, în care clădirile păstrează aerul boem al vremurilor de odinioara.

Ayvali - Turcia

Orasul Ayvalik s-a dezvoltat intre secolele XVI – XVIII, devenind un mic sanctuar al grecilor, ce au parasit orasul dupa caderea imperiului otoman, Ayvalik fiind ocupat de turci.
După prăbuşirea Imperiului Otoman, grecii care erau în zona Ayvalik s-au mutat în Grecia, iar cetăţenii turci din Grecia s-au mutat la Ayvalik. Astfel, chiar şi după plecarea grecilor, în ziua de azi auzi încă vorbindu-se limba greaca pe străzile din Ayvalik, deşi vorbitorii sunt turcii musulmani, care au crescut în Grecia.
Ayvalik a fost pana in 1922 o comunitate crestina greceasca iar in prezent intalnim elemente de arhitectura elenistica cu fatade neo-clasice ale cladirilor vechi si bisericilor crestine transformate de-a lungul timpului in moschei.

Ayvali - Turcia
Clima de aici este tipic mediteraneeană, caldă şi uscată vara, temperată şi ploioasă iarna.  Temperatura apei marii nu coboara niciodată sub 15C, iar in timpul verii este in jur de 29C. Temperaturile urca pană la 45C in iulie şi august, iar in timpul iernii oscilează intre 6-7C.
In largul coastei Ayvalik sunt peste 20 de insulite, cea mai mare dintre ele fiind Alibey Adasi sau Cunda.
Pe insula Alibey sunt mai multe manastiri si biserici, restaurante pe malul marii, case vechi din piatra si numeroase case de vacanta.
Daca ajungeti aici va recomandam sa mancati Papalina, cel mai popular peste de aici, sardinele sau peştele scorpion. In partea de nord a insulei Alibey este Rezervatia Naturala Patriça.
Insula Alibey este legata de insula Lale printr-un dig rutier, iar aceasta la randul ei este legata de statiunea Ayvalik. Alibey este foarte vizitata, turistii care pot ajunge aici cu autoturismul personal  sau cu minibus-urile “dolmus”.
Statiunea Ayvalik este o destinatie ideală în timpul verii pentru sporturi nautice: înot, canotaj, scufundari dar și relaxare în restaurantele și tavernele de pe faleza la Marea Egee, fiind recunoscuta ca fiind cea mai ospitaliera statiune de pe litoralul turcesc la Marea Egee.
Locurile cele mai cautate de turisti pentru privelistea si frumusetea insulelor din jur sunt : Şeytan Sofrası – Masa Diavolului si Tavsankulari – dealul Urechea Iepurelui din peninsula Timerhane.
Plaja Sarimsakli cu lungime de 8 km, este atrage anual mii de turisti in Ayvalik, prin apele limpezi si nisipul auriu, hoteluri, moteluri, pensiuni, baruri, cafenele si discoteci.
Orasul Ayvalik este considerat ”capitala uleiului de masline”, in cele peste 20 de fabrici de aici se prelucrează cel mai bun ulei de masline din Turcia.

Ayvali - Turcia

Obiectivele turistice pe care recomandate in Ayvalik si imprejurimi:

- Biserica Taksiyarhis construita in anul 1873;
- Manastirea Leka aflata printre maslini in stanga Canalului Dalyan;
- Moscheea cu Ceas aflata in centrul orasului, fosta biserica ortodoxa greceasca - Agios Iannis,  transformata in moschee dupa anul 1928;
- Moscheea Cinarli transformata tot dintr-o fosta biserica greceasca Agios Giorgis, avand exteriorul este de culoare roz.
- Biserica Ayazma
- Manastirea Lunii se afla pe Insula Alibey si impresioneaza prin frumusetea si modul in care s-a conservat de-a lungul timpului.
- Turnul Prodoselene
Din Ayvalik se pot face excursii optionale in insula greceasca Lesbos, existand chiar si o linie de ferryboat ce leaga Ayvalik de aceasta insula greceasca.

Cum ajungem in Ayvalik?

- cu avionul, cel mai apropiat aeroport international fiind in Izmir, la aproximativ 150 km de Ayvalik;
- cu masina:
Agentiile de turism romanesti promoveaza pachete de vacanta in Ayvalik incepand de la 299 euro/persoană pentru un sejur de 7 zile, la hoteluri de 3-4*, all inclusive, tarife inferioare celor pentru alte destinatii din Turcia la Marea Egee.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu